Kelder Vrijburg

Wie zijn we?

Wij zijn vaak via via in de kelder beland. Meegenomen door een broer, zus of een vriend of vriendin. En vanaf dat moment er vaak te vinden in de vrije tijd. Sommigen van de jongeren krijgen zelf een sleutel, en kunnen dan altijd naar binnen en ook anderen meenemen. Zij heten de Sleutelhouders en enkelen van hen stellen zich met jeugdwerker Lodewieke hieronder voor:

Ezra

Ik ben Ezra, 23 jaar oud. Ik kom al bijna 5 jaar in de kelder en ben al 3 jaar sleutelhouder. De reden dat ik er zo lang kom is dat het een erg fijne plek is om jezelf te zijn met je vrienden. En nu er een bibliotheekje is kan je er ook rustig een boekje lezen. De tijd buiten de kelder breng ik veel achter de computer of in m’n leesstoel door.

Milena

Gegroet! Ik ben Milena Zalm, 23 jaar oud en woon sinds vier maanden op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord. Ik studeer momenteel Creative Business op de Hogeschool van Amsterdam. Ik zit in mijn tweede jaar van mijn studie en richt me vooral op het audiovisuele gebied, om het nog specifieker te maken ben ik vooral geïnteresseerd in documentaire. Verder werk ik op de zondag bij de Ekoplaza en haal ik daar veel energie uit. Ik kom sinds 3,5 jaar in de kelder en was gelijk verkocht. De kelder betekent voor mij een geborgen plek waar je jezelf kan zijn en waar je veel dingen kan leren. Spelletjes spelen, koken en films kijken zijn de bezigheden in de kelder waar ik dol op ben. Daarom ben ik enorm blij om deel te mogen uitmaken van deze bijzondere maar vooral leuke plek! We zijn een unieke groep en dat zorgt voor een bijzondere dynamiek wat voor veel leuke en vooral bijzondere momenten zorgt.

Thomas

Hey ik ben Thomas, 23 jaar, en kom nu al sinds ik 16 ben in de kelder in de kelder. Ik werd geïntroduceerd aan de kelder via de broer van een vriend van mij die daar ook al vaker kwam. De plek en de mensen waren erg verwelkomend en de kelder werd gelijk een plek waar ik vaak in het weekend naartoe ging of doordeweeks een hapje mee ging eten. Wat deze plek vooral echt speciaal maakte, was dat ik als tiener mij serieus genomen voelde. Waar je op andere plekken door leraren of ouderen al snel als te jong of onverantwoordelijk wordt neergezet, werd er in de kelder naar mijn mening geluisterd en kreeg ik ook een bepaalde verantwoordelijkheid toevertrouwd, voor de plek maar ook voor elkaar. Dit maakt dat de kelder een plek is waar ik na ruim 7 jaar nog steeds regelmatig te vinden ben.

Faye

Hallo! Ik ben Faye en ik kom inmiddels al een paar jaar in de kelder. Ik heb in deze plek veel vrienden en herinneringen gemaakt. Ik ben geboren en opgegroeid in Amsteldorp en woon nu in Amsterdam Zuid. Op het moment ben ik student aan de HVA en studeer ik voeding en diëtetiek. Voor deze studie studeerde ik muziek op PACT+. Ik wil later graag diëtiste worden. In ziekenhuizen met een eventuele specialisatie in eetstoornissen. In mijn vrije tijd hou ik me graag bezig met muziek luisteren of maken, wandelingen maken met mijn honden, koken of bakken, foto’s maken en films en series kijken. De kelder is voor mij een plek om gezellig samen te komen om films te kijken, spelletjes te spelen, te studeren, te koken, of gewoon gezellig met elkaar te kletsen. Inmiddels voelt de kelder voor mij als een tweede thuis.

Luka

Luka: Al ruim vijf jaar kom ik in de kelder, waar ik al vrij snel een vaste klant werd en ook al snel sleutelhouder. De kelder is een erg unieke plek en ik ben erg blij dat ik er al zolang mag komen. Al heeft er door de jaren heen wel het een en ander moeten veranderen in de kelder. Ondanks dat de kelder nu dicht is, vind ik het altijd een lekkere plek om tot rust te komen met vrienden door bijvoorbeeld samen te koken. Ik ben begonnen met een opleiding tot elektrotechnicus. Ik heb altijd een technische opleiding willen doen en ik zit nu heel goed op mijn plek.

Robine

Robine, 20 jaar:
Ik kom ongeveer sinds m’n 17de in de kelder. Ik vind de kelder een hele fijne plek om me terug te kunnen trekken en te studeren of om juist gezelligheid op te zoeken. Het is dan ook steeds een verassing wie je bij de kelder aantreft, dat maakt het voor mij juist zo leuk! Ik doe Sociale Wetenschappen aan de UvA en wanneer ik in m’n vrije tijd de rust wil opzoeken doe ik dat het liefst door te schilderen.

Vince

Ik ben Vince, één van de Sleutelhouders van de Kelder die onder de kerk zit. Ook al ben ik pas sinds één jaar Sleutelhouder, ik kom er al jaren. Ik ben nu 23 en de eerste keer dat ik door de Sleutelhouders van toen meegenomen werd, was ik 16. Al aardig wat jaar dus. Ik kom er graag. Zeker vroeger was het voor mij een plek waar ik even kon ontsnappen aan school, ouders of andere moeilijkheden. Ik zit nog steeds op school. Namelijk op de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en ik volg de studie ‘toegepaste psychologie’. Ik heb het daar heel erg naar mijn zin en ben ervoor hard aan het werk. Ik ben nu in het tweede jaar van deze studie aangekomen en dit betekent dat ik de komende maanden tot en met juni 2021 stage mag lopen. Je kunt je dus wel voorstellen dat ik erg blij ben om te kunnen zeggen dat deze stage bij Vrijburg gaat zijn!

Lodewieke

Hoi iedereen! Ik ben Lodewieke, 35 jaar en sinds januari 2020 jeugdwerker in de kelder. De kelder klinkt utopisch, met de focus op waarden als verantwoordelijkheid, vertrouwen en vrijheid, maar het is gebaseerd op een positief beeld van de mens. Ik sluit me aan bij de stelling van schrijver Bregman dat de meeste mensen deugen. De jongeren die komen zijn allemaal uniek en kunnen tegelijkertijd deel uit maken van een grotere groep. Ik ben blij dat ik daar aan bij kan dragen. Ook vind ik het belangrijk dat vrijzinnige waarden overgedragen worden, onder andere daarom ben ik ook predikant ‘boven’ in Vrijzinnig Centrum Vrijburg.